“Food in a jar”

20170508_101343

Food in a jar. Sophie Vedel Dalgaard. Fadl’s Forlag. Udgivelsesår for denne udgave er 2016. Sidetal 233. [Dette er et anmeldereksemplar fra Fadl’s Forlag]
★★★★☆☆

Endnu en kogebog har ramt bloggen, og denne gang handler det om mad i glas. Mad, der er anrettet i glas, så det ligger i lag har altid været lidt fascinerende i min verden. At se, hvordan de forskellige lag spiller sammen på farver, struktur og konsistens, wauw. Sophoe Vedel Dalgaard har samlet sine bedste opskrifter på mad anbragt og anrettet i glas. Hun skriver i bogen:

To go-ideen er en integreret del af Food in a JAR-konceptet. Derfor har jeg i bogen lagt vægt på, at du skal kunne tage de fleste retter med dig i din JAR og på den måde få sund og frisk mad serveret på smukkeste vis, hvor som helst og når som helst.”

Bogen er inddelt i syv kategorier, og du får opskrifter og inspiration til mad i glas som morgenmad, smoothies og drinks, snacks og dips, salater, dressinger, supper og desserter. Jeg har prøvet lidt opskrifter fra kategorierne morgenmadsnacks, og salater. Og jeg skal da klart prøve endnu flere af de spændende opskrifter. Nogen spørger måske, hvorfor lave en bog om Food in a JAR? Hertil svarer Sophie:

“Fordi det er lækkert! Lækkert at spise og lækkert at se på.”

Så enkelt kan det siges.

“Food in a jar” er til alle madglade mennesker. Som sagt er bogen delt op i flere kategorier, og der er helt sikkert en opskrift eller to fra hver kategorier, der falder i folks smag. Bogen er, udover at være fyldt op med lækre opskrifter, især god som guide og inspiration til, hvordan man kan peppe sin mad op ved at tænke på anretninger i glas.

20170423_082205

I bogen er en opskrift på “Quinoagrød med havre og kokosmælk“. Jeg har prøvet at lave den, dog ikke helt efter opskriften. Jeg stod en morgen, og ville helt vildt gerne prøve at lave denne grød. En grød kogt på kokosmælk lød fantastik (og det er det også), men jeg havde ingen quinoa i hverken skabe eller skuffe. Derfor lavede jeg en almindelig havregrød med havregryn, dog kogt på kokosmælk. Resultatet blev helt udmærket. I bunden af glasset lagde jeg havregrøden med kokosmælk, efterfuldt af et lag med vaniljeskyr, og på toppen lagde jeg blåbær og jordbær, der havde fået et opkog og lidt sukker. En dejlig mættende morgenmad, som jeg bestemt vender tilbage til.

PhotoGrid_1494230819375

Reklamer

Der planlægges bogbloggerevent til sommer!

Billede1

Jeg var søndag d. 5. marts til et bogbloggerevent på Københavns Hovedbibliotek. Bag arrangementet stod pigerne fra bloggen Mellem Linjerne og læsefestivalen København Læser (jeg har skrevet et tidligere indlæg om denne dag, som du kan læse om lige her Bogbloggerevent marts 2017).

Til dette arrangement mødte jeg en masse søde mennesker. En af dem, som jeg rigtig faldt i snak med, var Elena med bloggen Litteratur Huset. Vi faldt i snak, og før vi kunne se os om, var ideer og planer om et nyt bogbloggerevent i gang. En masse mails er siden hen blevet sendt frem og tilbage. Vi har været i kontakt med så mange mennesker, og det hele er ret spændende og sjovt.

Elena har skrevet lidt mere om alt dette, så smut over på hendes blog, og læs hendes indlæg Medarrangøer på bogbloggerarrangement

P.s. Hvis du er bogblogger, så er du selvfølgelig inviteret! Så hold endelig øje med vores blogge, Instagrams og Facebooksider, for om ingenlænge vil det hele blive annonceret.

“Vegansk”

20170430_124816

Vegansk. Johanne Mosgaard. Politikens Forlag. Udgivelsesår for denne udgave er 2017. Sidetal 196. [Dette er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag]
★★★★★☆

Hyg dig med madlavningen, og lad være med at stresse over det. Madlavning skal være sjovt, og resultatet skal være godt, og det bliver altså bare bedre, når måltidet er lavet med et drys kærlighed og et smil på læben!” – Citat fra forfatteren Johanne Mosgaard.

Jeg kunne ikke være mere enig. Hvis man ønsker et godt måltid, så må man give sig tid, og tage den med ro. Hvis man fra start af synes det virker uoverskueligt, så skal man måske finde en anden ret at kaste sig over. Men plus point får man altid for at prøve. Denne kogebog er så fin, farverig og fantastisk. Den bliver min ny “to go to” kogebog for inspiration.

Bagsidetekst: “Johanne har en moderne tilgang til vegansk mad, og hun elsker at gå i køkkenet, hvor hun hele tiden er i gang med at udvikle nye retter eller få ideer til opskrifter, der lige skal prøves af. Det kan fx være sammensætningen af forskellige grøntsager eller forsøg på at implementere gamle velkendte retter i det vegetariske køkken. altid med fokus rettet mod en god balance mellem smagsoplevelse, konsistens og farver. ‘Vegansk’ indeholder mere end 100 nye opskrifter. Bogen er inddelt efter dagens måltider, og der er inspiration til alle måltider, både til hverdag og gæster.”

PhotoGrid_1493549716611Bogen byder på så mange lækre og inspirerende opskrifter på retter uden kød, og andre animalske fødevarer. Jeg er ikke selv veganer eller vegetar – eller lidt, jeg kalder mig selv for deltidsvegetar, da jeg godt kan synes noget kød bare er det mest kedelige, og dog er der andet kød, som jeg er ret vild med – men om man er det ene, det andet eller noget tredje, så giver denne kogebog rigtig gode ideer til grønne retter. Jeg har allerede lavet en af opskrifterne (mere om det nedenfor), og har en masse planer om at prøve flere af opskrifterne, blandt andet; Svampesuppe med hvidvin og linser, Peberfrugtsalat med kikærter og thousand island-dressing, humus i flere varianter, Bønnebrownies med rom, Kokos-chokoladeis med kakaonibs, og mange, mange flere retter.

PhotoGrid_1493549519804

Spinatpandekager – find opskriften i kogebogen “Vegansk”.

Jeg har allerede prøvet en opskrift på spinatpandekager, som du kan se et billede af ovenover. Wauw! De får en flot grøn farve, både fra spinat, men også fra matcha, som er grøn te. Der skal ikke bruges særlig mange ingredienser, og de er ret nemme at lave. De smager af spinat ja, men med friske jordbær og sød sirup spiller det bare.

– Der er lavet en sirup med ingefær, og den vil jeg bestemt anbefale. Jeg stod i Føtex, og skulle finde en sirup jeg kunne hælde på netop disse pandekager, og så fik jeg øje på den med ingefær. Jeg indrømmer blankt, at den lille ingefærmand på forsiden af flasken klart var det, der fik mig til at vælge den sirup med smag frem for en helt almindelig sirup! (Når du ser den, du vil give mig ret! Den er så sød). Heldigvis smagte siruppen helt fantastisk, og passede perfekt til disse pandekager.

Er du blevet inspireret til at prøve noget nyt? Måske en ret uden kød?

20170430_125309

 

Der er stille på bloggen fordi…

Billede1

Jeg er på mit 6. semester på min uddannelse, og er sammen med Amalie fra Adventures of a booknerd ved at skrive vores afsluttende projekt – bachelorprojektet!

Jeg kan fortælle, at vi skriver om bogblogs, så det er faktisk ret interessant.

På baggrund af dette projekt samt et andet projekt til et valgfag, vil min tid til både at læse bøger, anmelde dem og skrive på min blog, være meget begrænset som i slet ingen tid overhovedet! Vi ser friheden igen efter d. 29. maj, hvor vi skal aflevere, men indtil da vil der være stille på bloggen. Jeg regner dog med at jeg kan indhente en del på i sommerferien. 😉

“Den sidste gode mand” – Graphic novel

20170327_180323

Den sidste gode mand. Palle Schmidt og A.J. Kazinski. Graphic Novel. Politikens Forlag. Udgivelsesår for denne udgave er 2017. Sidetal 144. [Dette er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag]
★★★★☆☆

Politimand Niels Bentzon er egentlig på vej til Sydafrika, for at holde ferie med sin kone, men en mystisk sag stopper ham fra at tage af sted. En seriemorder med interesse for en gammel, jødisk myte er på spil. Myten handler om, at der er 36 retfærdige mennesker på jorden. 36 “gode” mennesker, som holder menneskeheden oppe, og de er nu ofre for denne seriemorder. De “gode” ved bare ikke, at de er de udvalgte. Morderne er spredt over hele verden, og handlingen tager os med til byer som Beijing, Venedig, Cape Town og København. Den mystiske sag bliver sendt til Danmark fra Italien, da politimand Tommaso Di Barbara bliver suspenderet. Niels Bentzon tager sagen, og sammen med astrofysiker Hannah Lund, arbejder de intens på at opklare denne mystiske og særlige sag.

20170327_180434

20170327_180449

Hvis alle krimier udkom i et sådan format, (som graphic novel), så har krimigenren fået en ny læser. For jeg læser ikke krimier. Jeg har læst en krimi udover denne, som jo er en graphic novel, så erfaren i denne genre er jeg ikke. Dog er det heller ikke mange graphic novels jeg har læst, men en genre jeg rigtig gerne vil mere ind i, og denne bog var en god følgesven ind i dette univers. Jeg er betaget af denne bog. Stilen til tegningerne, og valget af farver satte de perfekte ramme for den mystiske stemning, og jeg blev fanget af historien. Den ene side tog den anden, og før jeg vidste af det, så var bogen læst.

20170327_180509

“Læseren i morgentoget”

20170323_070357

Læseren i morgentoget. Jean-Paul Didierlaurent. Oversat på dansk ved Anders Juel Michelsen. Politikens Forlag. Udgivelsesår for denne udgave er 2016. Sidetal 157. [Dette er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag]
★★★☆☆☆

Guylain Vignolles sidder på den samme plads i toget, på det samme tidspunkt om morgnen, på alle ugens hverdage. Her sidder han i de 20 minutter hans togtur tager, og læser højt for sine medpassagerer, af tilfældige sider fra vidt forskellige bøger. Når han er færdig med at læse, er han ankommet til sit stop, hvor han står af for at tage på arbejde. Guylain arbejder på en fabrik, hvor han betjener en stor maskine, Zerstor 500. Denne maskine æder bøger, og laver dem om til papirmasse. Et job Guylain bestem ikke er glad for. Siderne han læser højt fra i toget, har han reddet ud af maskinen.

“En hel væg i stuen var dækket af bogreoler. De syv hundrede og otteogfirs eksemplarer af Haver og køkkenhaver før i tiden af Jean-Eude Freyssint stod nydeligt stillet op på mahognihylder, bind ved bind med de snavsetgrønne rygge vendt ud mod stuen. Giuseppes børn.”

Under en af de ellers almindelige hverdag, med oplæsning i toget, finder Guylain et usb-stik under det sæde han sidder på. Han kan næsten ikke koncentrere sig på arbejdet den dag, og da han har fri skynder han sig hjem, og sætter usb-stikket i computeren som det første. Usb-stikket gemmer på en ung kvindes dagbog, og Guylain bliver draget af hendes fortællinger. Sammen med sin ven Giuseppe får han lavet en skattejagt. En skattejagt efter kvinden bag ordene fra usb-stikket. De har ikke meget at gå ud fra, andet end et par hints i hendes dagbog.

“Vi ved, at hun hedder Julie til fornavn, at hun arbejder som tissekone, at hun er 28 år, og at frøkenen en gang om året, ved forårsjævndøgnet, laver en ny optælling af sine fliser, samtlige 14.717. Men jeg har især hæftet mig ved indicierne nr. 4, 9 og 11, som er de vigtigste: Hendes toiletter ligger i et butikscenter. Dette center har et areal på hundrede tusind kvadratmeter og er mindst tredive år gammelt, jævnfør revnen.”

Det er først da skattejagten begynder, at min interesse vækkes lidt mere for fortællingen. Som læser kan jeg sagtens se de elementer i historien, som er med til at bygge den søde og rørende fortælling op, men den mangler noget mere efter min smag. Bogen er ikke så lang, og jeg kan både se valget i at lade bogen slutte, hvor den slutter, men samtidig virker det som om, at forfatteren ikke har haft flere sider at gøre godt med. Måske fordi han brugte en del sider på at skrive historien varm. Historien har en lille, varm og sød fortællingen, men den er lille.

20170323_070233

 

 

 

“Den onde greve” (En ulykke kommer sjældent alene 1)

Den onde greve 1
Den onde greve. En ulykke kommer sjældent alene 1. Lemony Snicket. Oversat på dansk ved Susanne Vebel. Sesam. Udgivelsesår for denne udgave er 2004. Sidetal 148.
★★★★☆☆

Dette er fortællingen om de tre Baudelaire-børn – Violet, Klaus og Sunny. Men det er ikke en fortælling med en lykkelig slutning. Så stop med at læse, hvis du ikke ønsker at vide mere…

Violet, Klaus og Sunny er en morgen taget på stranden, med besked fra forældrene om, at de skal være tilbage til spisetid. Vejret er gråt, så de tre Baudelaire-børn har stranden for dem selv. På lang afstand får børnene øje på en skikkelse, som nærmer sig de tre børn. Da skikkelsen kommer nærmere se de tre Baudelaire-børn, at skikkelsen er hr. Poe. Hr. Poe er venner med deres forældre, og arbejder i banken. Hr. Poe kommer med en forfærdelig meddelelse om, at de tre Baudelaire-børns forældre er omkommet i en frygtelig ildebrand.

“Omkommet’,” sagde hr. Poe, “betyder ‘døde’.”

“Vi ved udmærket godt, hvad ordet ‘omkommet’ betyder,” sagde Klaus tvært. Han vidste, hvad ordet ‘omkommet’ betød, men han havde stadig svært ved helt at fatte, hvad det var, hr. Poe havde sagt.”

Og så begynder den frygtelige nye tilværelse for de tre Baudelaire-børn. Deres nærmeste slægtning, er ifølge papirene Grev Olaf.

“Han er enten jeres grand-grand-grand-fætter i fjerde led eller også er han jeres grand-grand-grand-grand-fætter i tredje led.”

Grev Olaf er ikke en rar mand, og han er kun ude efter de tre Baudelaire-børns enorme formue. Og han vil gøre alt, for at få fat på de penge.

Jeg læste denne bog for første gang, for en del år tilbage, og jeg synes stadig om bogen i dag, som jeg gjorde den gang. Bogen er første del i serien om de tre Baudelaire-børn, men er stadig i dag, den eneste af bøgerne jeg har læst. Og det vil jeg prøve at lave om på. Selv om fortællingen er dyster, så formår Lemony Snicket at gøre det på en sjov måde. Bøgen er velegnet til det yngre publikum, der har interesse for de lidt mørke historier.

Der er derudover indspillet en film, også for en del år tilbage, med Jim Carry som Grev Olaf. En film jeg virklige holder af. Og så har Netflix, i starten af året, lavet en mini serier over bogserien. Den er finurlig og flot at se på, men den mangler lidt mere “DRIVE” i forhold til filmen.

Den onde greve 2

Bogbloggerevent marts 2017

20170305_140415

Der blev budt velkommen af de tre damer fra bloggen ‘Mellem Linjerne’, som stod bag arrangementet.

Søndag d. 5 marts var jeg til mit første bogblogger event. En dag jeg havde set frem til, og som endte med nye bekendtskaber, ny viden og nye bøger til reolen. De tre piger bag bloggen Mellem Linjerne stod bag denne dejlige dag, og de fortjener en stor tak for det arrangement de havde fået skruet sammen, for det var virkelig hyggeligt. De var i samarbejde med KBH Læser, og det hele foregik på Københavns Hovedbibliotek. Ligeledes gav det også Elena fra Litteraturhuset og jeg blod på tanden til at prøve at stå for et lignende event for bogbloggere. (Så til alle bogbloggere, hold øje med os! ;))

Arrangementet havde fået et tema som hed “Krimi”.  Hele fire krimiforfattere havde lyst til at fortælle os, om deres arbejde med bøger. Om alt fra ide til udgivelse af bogen samt research til bøger. De fire forfattere var Thomas ClemenJacob WeinreichJulie Hastrup og Lotte Petri. Derudover var pressechef Camilla Høy fra Politikens Forlag forbi, og holde et oplæg om, hvilket samarbejde forlaget og bloggere kan have. Forlaget Drømmefangeren var også forbi, og fortale om livet som tidligere blogger og det at starte et forlag op.

1

Forfatter Thomas Clemen fortalte om, hvordan det gik ham fra at have fået en ide, til udgivelse af hans kommende bog.

2

Camilla Høy, pressechef for Politikens Forlag, snakkede om forholdet mellem forlag og bloggere.

3

Forfatter Julie Hastrup, fortalte om sin research til hendes kommende bog.

Kathrine, som står bag bloggen Bibliotekattens Bøger, var i snak med forfatte og blogger Anika Eibe, om forholdet mellem bloggere og forlag. Hvad man skal og ikke skal gøre, samt andre gode råd, blandt andet til os nye bogbloggere.

Dagen blev afsluttet med at KBH Læser fortalte om muligheden for, at os bloggere får et samarbejde med læsefestivalen. Det kunne være ret interessant at finde på et eller andet i samarbejde med dem.Derudover var der sammensat en fin goodiebag, hvor der lå fire krimier, tre plakater og andre ting. Der skal derfor også lyde en tak, til alle dem, der gad at sponsorere til disse goodiebags.

20170307_084159

Goodiebag.

Som barn/ung læste jeg… #1

20170301_140132

… bøgerne om Lizzie McGuire. Bøgerne er baseret på TV serien af samme navn, og blev den gang sendt på Fox Kids. Jeg holdt meget af serien, og valgte derfor også at læse disse bøger. Bøgerne ligger lige op ad tv serien, og man får derfor ikke noget nyt via det ene eller det andet medie. Jeg slugte disse bøger, og kunne slet ikke få nok. Jeg måtte bare læse og eje dem alle sammen.

Serien handler om pigen Lizzie McGuire. Man følger hende, hendes familie og hendes venner samt alt det en teenagepige kommer ud for; skolen, venskab, kærlighed, interesser som især mode og stil, det første job og meget mere. Jeg havde set serien før jeg læste disse bøger, og det var faktisk derfor jeg valgte at læse dem. Serien var en jeg allerede kendte til og synes om, og før jeg vidset af det, havde jeg alle bind i serien.

20170301_135944

Miranda satte sig over for Lizzie. “Jeg… jeg fik den! Jeg prøvede overhovedet ikke, men jeg fik den!”
“Hvad fik du?” spurgte Lizzie ivrigt. “Hvad fik du?”
“Hovedrollen i skolekomedien!” råbte Miranda og smilede som en gal. “Jeg skal være stjerne i skolekomedien!” Hun rakte hænderne begejstret i vejret.
Lizzie gispede. “Åh, det er bare for vildt! Tillykke.”

Med uddraget overfor mindes man selv tilbage til folkeskolen, og den gang man skulle spille i skolekomedien. Det var et par sjove uger under forberedelserne, og op til premiereaftenen. Alle elever var altid så nervøs, da aftenen endelig kom, men alle klarede det altid helt fint.

I hver af episoderne i tv serien var der små klip, som skiftede over til en animation af Lizzie, som altid kommenterede på, hvad der foregik i den bestemte situation. Hun var ret sjov at se på husker jeg, og hun er også med i bøgerne.

photogrid_1488371381659

En anden ting man kan snakke om, vedrørende disse bøger er coveret. På hver forside ser man Hilary Duff som spiller Lizzie McGuire i tv serien. Enten er hun alene, eller også er en eller flere af de andre karakterer fra serien med hende på forsiden. Hver bog har sin egen farve, og når man har en stak af bøgerne, danner de en farverig serie.

Læser, kender du til Lizzie McGuire?

20170301_135751

“Litteratur”

litteratur-1
Litteratur. Dan Ringgaard. Aarhus Universitetsforlag. Udgivelsesår for denne udgave er 2014. Sidetal 60.
★★★★☆☆

Bogen her, er en jeg har læst i forbindelse med mit studie. Jeg læser Informationsvidenskab og Kulturformidling, og er på mit 6. semester. Jeg skal igang med at skrive min bacheloropgave, men jeg har samtidig et valgfag, der hedder “Digital Litteraturformidling”. Det er et fag jeg ser frem til at have, og tanken er nok at blande det fag og min bacheloropgave sammen. Litteraturmæssigt bliver det forhåbentligt også mere overskueligt. Men som sagt, denne bog har jeg læst i mit nye fag, og den var ret fin. En meget lille bog som rummer så mange fine citater om litteratur, og som jeg derfor gerne vil dele med jer.

“Bøgerne er ikke længere alene, og de befinder sig ikke længere i ophøjet isolation.”

Bogen er en del af serien “Tænkepauser – Viden til hverdagen” som Aarhus Universitetsforlag udgiver. De får en ekspert til at skrive om et emne, og der bliver så udgivet en lille bog på 60 sider, om det valgte emne. Andre bøger har emner som blandt andet “Viden”, “Sprog”, “Lykke”; “Magi”, “Tro”, “Håb” og “Kærlighed”. Jeg kunne godt finde på at kigge nærmere på et par af de andre tænkepauser, for det er en meget lille bog, men man får alligevel en del med sig fra læsningen.

“Litteraturens mirakel er, at dens ord kan skabe verdener ud af intet.”

Indholdet byder på disse kapitler:

  • To scener med bøger
  • Bogen, skriften og læsningen
  • Hvad litteratur var
  • Hvad litteratur kan
  • At læse verden litterært
  • Ordene uden for bogen

De første par kapitler er ret fine, og man får en kort gennemgang af, hvordan udviklingen inden for litteratur er blevet, og hvordan de digitale platforme giver nye muligheder for at læse. Jeg kunne dog godt have tænkt mig en konkret overskrift, som lød “Hvad er litteratur”. Ringgaard kommer med et par små definitioner hist og her, men et samlet kapitel havde altså været godt, så spørgsmålet om, hvad litteratur egentlig er/vil sige kunne komme mere til udtryk, og noget der kunne graves lidt dybere i og diskuteres.

Man er sjældent så intenst til stede i verden, som når man læser.”

litteratur-2