“Astrid Lindgrens Klogebog”

photogrid_1479729584974
Astrid Lindgrens Klogebog. Astrid Lindgren. Samlet af Margareta Strönstedt. På dansk ved Karin Bodenhoff. Gyldendal. Udgivelsesår for denne udgave er 1997. Sidetal 79.

★★★★★☆

I 1997 fyldte Astrid Lindgren 90 år, og i den andledning blev denne lille bog udgivet. Margareta Strönstedt, veninde til Astrid Lindgren hele livet igennem, er kvinden bag denne bog. Hun har samlet, hvad der må siges at være bare et udpluk, af nogle af de skønne citater Astrid Lindgren stod bag. På bagrund af dette kom der altså i 1997 denne skønne perle ud til folket, fans og beundre af Astrid Lindgren. Margareta Strönstedt er ligeledes forfatter til biografien “Astrid Lindgren”.

 

“Tænk, at få lov at eje helt sin egen bog – at man dog ikke besvimede af lykke! Jeg kan endnu huske, hvordan disse bøger lugtede, når man fik dem helt friske og nytrykte, ja, man begyndte med at lugte til dem, og der fandtes ikke nogen bedre lugt i hele verden. Den var fuld af forsmag og forventning.”

Bogen må siges at være en sand skattekiste, hvis indhold falder over kanten af kisten med de pureste guldkorn. På trods af bogens lille størrelse gemmer den på store ord. Det er den form for bog man hiver frem i ny og næ, når man ønsker sig et par vise ord med på vejen. Udover et lille indsigt i Astrid Lindgrens barndom, så rummer bogen også hendes meninger om alt fra det at være forfatter, til hvilken side hun står på politisk.

Det er 14 år siden Astrid Lindgren døde, men selv efter hendes død er mange af de problematikker hun udtaler sig om stadig relevante. Det er emner som stadig bliver drøftet og diskuteret i dag. En problematik er blandt andet det om bogens fremtid. På mit studie er det noget vi har snakket meget om. Især nu hvor det digitale vinder mere og mere frem, men skulle vi ikke bare alle lytte til Fru Lindgrens kloge ord:

“Har bogen en fremtid, spørger man med jævne mellemrum. Ja, det kan man jo spørge om. Men hvorfor ikke lige så godt: Har brødet en fremtid? Og hvad med rosen og børnesangen og majregnen, har de en fremtid? Det ene spørgsmål er lige så meningsløst som det andet. Spørg i stedet for: Har mennesket en fremtid? Det kan man jo tvivle på i sørgmodige stunder. Men har hun det, så har bogen det også. For har vi en gang vænnet os til at hente vores glæde og trøst i bøgerne, så kan vi ikke undvære dem. Alle mennesker har jo ikke lyst til at læse, men for mange, mange er bøger lige så nødvendige som brød og salt og vil altid være det, hvor mange raffinerede kassetter og tv-apparater og andre erstatninger vi end finder på.”

photogrid_1479729535796

Og så skal der lyde et stort tak – og det er til dig!
Du har fundet min blog, og læst min første anmeldelse. Jeg håber du vil kigge med fremover. Velkommen til.

Louise.

Reklamer

3 thoughts on ““Astrid Lindgrens Klogebog”

 1. Mette siger:

  Du havde ingen verdens grund til at være bekymret! Der er blevet så fint herinde, og din anmeldelse er lige, som den skal være! Jeg glæder mig meget til at følge med fremover! 😀

 2. http://poaprecisa.tumblr.com siger:

  I have to thank you for the efforts you have put in writing this blog.

  I really hope to check out the same high-grade blog posts by you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to
  get my own, personal site now 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s